Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Karşılığı Kredi

Ürün senedinizin %100’üne kadar kredi imkanı!

Genel Bilgiler

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), tarımsal ürünlerin lisanslı depoya tesliminde, lisanslı depo işletmesince oluşturulan ve ilgili lisanslı deponun bağlı bulunduğu ticaret borsasında alım satım yapılabilen bir varant üründür. Ürününü lisanslı depolara teslim eden üreticilerimiz, ELÜS’lerinin %100’üne kadar DenizBank Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Karşılığı Kredi kullanabilirler.

Elektronik ürün senetleriniz ile;

  • Tarımsal ürünlerinizi teslim ettiğiniz depoda ürünleriniz sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafınca saptanması sonrası sağlıklı, güvenli ve kalitesi karışmadan saklanır.
  • Ürününüzde fiyat artış beklentiniz olması durumunda ürünlerinizi depoda bekleterek uygun gördüğünüz zamanda satarak kar edebilirsiniz.
  • Borsa aracılığı ile ELÜS’lerinizi hisse senedi ve değerli varant ürünler gibi kullanarak kazanç elde edebilirsiniz. ELÜS işlemlerinde gelir ve kurumlar vergisi açısından istisnalar getirilmiştir(*). Sayılan teşviklerden yararlanmada mudi yönünden bir sınırlama yoktur. ELÜS sahibi (çiftçi, çırçırcı, sanayici veya yatırımcı ayrımı olmaksızın) teşviklerden ayrımsız olarak yararlanabilir. Ürünün lisanslı depoya tesliminden sonra ürün senedinin borsada alınıp satılması ve ELÜS alım satımından sağlanan kazançlar 31.12.2018 tarihine kadar Gelir ve Kurumlar Vergisi’nden istisnadır.
  • Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığı kredi kullandırımlarında mevcutta %5 olan BSMV oranı, %1 olarak uygulanmaktadır.
  • Borsada ELÜS alım satımından sağlanan kazançlar, 31.12.2018 tarihine kadar Gelir ve Kurumlar Vergisinden istisnadır (GVK geçici 76. md.)
  • İstisna edilen bu kazançlar üzerinden Gelir vergisi kanununun 94. Md. numaralı bendi ve 164 seri nolu Gelir vergisi tebliği çerçevesinde, vergi stopaj kesintisi yapılmaz (Kur. Ver. Teb. 38.2).
  • ELÜS’lerin Borsada ilk teslimi ve alım satımı KDV’den istisnadır. (KDV kanunu madde 13 ve 17)
  • ELÜS’lerin kredi kullanımı karşılığında teminat verilmesi halinde diğer kredilerde %5 olan BSMV oranı, %1’e inmektedir.
  • 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 3898-2 sayılı tablosunda Ek: 16/6/2009-5904/20md. istinaden 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde, mudi ile lisanslı depo işletmesi arasında düzenlenen mukavelenameler ve ürün senedi vergiden istisna edilen kağıtlar sayılmaktadır. İlgili tablonun “Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” bölümünde yer alan hükmü uyarınca mudi ile lisanslı depo işletmesi arasında düzenlenen sözleşmeler ve ürün senedi damga vergisinden istisna olarak değerlendirilmektedir.

Detaylı bilgi almak ve kredi talebinde bulunmak için DenizBank Şubeleri’ne başvurabilir, 444 6 800 no’lu DenizBank Tarım Hattından bilgi alabilirsiniz.

(*) ELÜS işlemlerinde gelir ve kurumlar vergisi açısından istisnalar getirilmiştir.

İlginizi Çekebilir