I. Baskı Yoluyla Çalıştırma Yapılmaması
Tedarikçilerimiz sadece gönüllü iş gücü kullanmalı ve kendi özgür iradeleri ile çalışmak isteyen personeli istihdam etmelidir. Çalışanlarına herhangi bir tehdit, güç, sahte iddialar veya başka tür bir baskı yoluyla zor kullanarak çalıştırmaya başvurulmamalıdır.
II. Çocuk İşgücü İstihdam Etmemek
Yerel kanunlarda, daha yüksek bir yaş sınırı belirtilmediği sürece zorunlu eğitimini tamamlamamış ve 15 yaşın altında bulunan (ILO sözleşmesi No.138'de belirtilen hariç) hiç kimse istihdam edilmemelidir. 18 yaşın altındaki çalışanlar tehlike teşkil eden işlerde ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gece işlerinde çalıştırılmamalıdır.
III. Dokunulmazlıkların İhlal Edilmesi
Çalışanların, işyerinde veya iş sebebiyle bulundukları herhangi bir yerde, fiziksel, cinsel, psikolojik ve/veya duygusal taciz yoluyla herhangi bir şekilde dokunulmazlıklarının ihlal edilmesi, hukuka ve etik kurallara aykırı olup tedarikçiler tarafından ihlallere hiçbir şekilde tolerans gösterilmemeli, ihlal meydana gelmemesi ve ihlal meydana gelmişse olumsuz sonuçlarının giderilmesi için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır.
IV. Tazminat ve Ücretlendirme
Tedarikçilerin çalışanlarına ödedikleri ücret, tazminat, fazla mesai ve ücrete bağlı haklar, sosyal haklar yürürlükteki iş mevzuatına uygun olmalıdır.
V. Çalışma Saatleri
Tedarikçiler, yerel mevzuat maksimum çalışma saatinde değişiklik yapmadığı sürece ve olağanüstü iş koşulları haricinde, çalışanlardan düzenli olarak haftada 45 saatten çok ve toplamda çalışma haftası süresince (fazla mesailer de dâhil olmak üzere) 55 saatten fazla çalışmasını talep etmemelidir. Tedarikçiler, fazla mesainin çalışan tarafından gönüllü olarak yapıldığının yazılı onayını almalı, yerel ve ulusal yasalara veya yönetmeliklere uygun şekilde ödemesinin yapılmasını sağlamalıdır. Olağanüstü iş koşulları haricinde çalışanların Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenen yasal mevzuatlara uygun olarak çalışması sağlanmalıdır.
VI. Ayrımcılık Yapılmaması
Tedarikçiler, işe alım, terfi, tazminat, yararlar, eğitim, zorunlu işten çıkarma ve işi sonlandırma dâhil, istihdamla ilgili tüm kararlarda ırk, renk, ülke, cinsiyet, din, engelli vb. durumlarda ayrımcılık yapmamalıdırlar.
VII. Birlik Kurma ve Toplu Pazarlık Özgürlüğü
Tedarikçilerde çalışanlar kendi tercihlerine göre yasal organizasyonlara katılmakta özgürdürler. Tedarikçiler çalışanlarının yasalara uygun surette örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını tanıyıp saygı göstermelidir. Çalışanlar bu organizasyonlara katılmalarından dolayı tehdit edilmemelidir.