Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

Verileriniz Ne Kadar Güvende : Blockchain Teknolojisi

Blockchain Nedir?

Teknolojinin insan hayatındaki yeri ve önemi gün geçtikçe artmaya başlamıştır. Teknolojinin her alanda bu denli aktif şekilde kullanılması ise veri güvenliğinin önemini ortaya çıkarmıştır. Özellikle finans sektöründe bilgi ve veri güvenliğinin sağlanması kritik bir öneme sahiptir. Blockchain, verilerin güvenliğinin sağlanması konusunda ön plana çıkan bir teknoloji sistemidir.

Blockchain, ağ sistemine dahil olan tüm üyeler tarafından oluşturulan, şifreli işlemlerin kaydedildiği bir sanal defter teknolojisidir. Farklı blokların bir araya gelmesinden oluşan Blockchain, şifrelenmiş tüm işlemlerin kontrol ve takibini sağlar. Bu teknoloji sistemi, bünyesinde yer alan tüm işlemleri güvenli bir şekilde kayıt altına alır ve takip eder. Blockchain, üzerinde değişiklik yapılamayan paylaşımlı bir defter olarak düşünülebilir. Bu sisteme sadece izni olan ağ üyeleri erişim sağlayabilir, ancak değişiklik yapma hakkına sahip değildirler. Blockchain sistemi sayesinde bilgi ve veriler hızlı ve güvenli bir şekilde işlenir. Şeffaf bilgi paylaşımı sunmasıyla bu sistem kullanıcılara güven sağlar. Veri gizliliğini ön planda tutan Blockchain teknolojisinin bünyesindeki onay mekanizması dışarıdan gelecek kötü niyetli aksiyonlara karşı koruma sağlar.

Blockchain teknolojisi birçok farklı sektörde kullanılabilen bir yapıya sahiptir. Sağlık, enerji, finans, kamu gibi birbirinden farklı alanlarda kullanılarak hayatı kolaylaştırır.

Blockchain Sistemi Nasıl Çalışır?

Blockchain sisteminde kullanıcı adı ve soyadı gibi kişisel bilgiler yerine kimlik numarası kullanılır. Sistem tarafından belirlenen kullanıcı kimlik numarası tüm ağlar tarafından tanınır. Blockchain içerisinde gerçekleşen bütün işlemler kullanıcıya ait olan zincir sistemi üzerine kaydedilir. Bu teknoloji bünyesinde yapılan işlemler sonradan değiştirilemez. Bu sebeple yapılmak istenen değişikler sistemde yeni kayıtlar oluşturularak gerçekleşir.

Bu sistem sayesinde bir kimlik altında yapılan tüm değişiklikler ve işlemler kaydedilir. Bu durum işlemlerin tüm şeffaflığıyla sistem içerisinde kayıtlı olmasını sağlar. Merkezi bir sisteme sahip olmayan Blockchain teknolojisi sayesinde izni olan tüm kullanıcılar bu sisteme erişebilirler. Hangi işlemin kime ait olduğu da aynı şeffaflıkta sisteme kaydedilir.

Blockchain altında yapılan tüm işlemler kendine özel hash fonksiyonu ile şifrelenir. Matematiksel bir hesaplama olan hash fonksiyonu ile üretilen şifreleme harf ve karakterlerin bir araya gelmesinden oluşur. Sistem üzerinde yapılan en ufak değişiklikte bu dizim yeniden oluşur. Blockchain teknolojisinin merkeziyetsiz bir sisteme sahip olması, farklı kullanıcılar tarafından yönetilebilmesi, üretilen bilginin değiştirilememesi, sistemin şeffaflığı ve hacklenemeyen bir yapıya sahip olması kilit noktalarıdır.

Blockchain Ağ Türleri Nelerdir?

Blockchain sisteminde ortak, özel, hibrit ve konsorsiyum olmak üzere merkezi olmayan dört ağ sistemi vardır.

  • Ortak: Tüm kullanıcıların katılımına açık olan ve izinsiz girilebilen ağ türüne ortak blok zinciri ağı denir. Bu ağ içerisinde kullanıcılar blok zincirinde istedikleri düzenlemeyi yapabilirler. Genellikle Litecoin, Bitcoin ve Ethereum ticaretinde sıklıkla kullanılan bir ağ türüdür.
  • Özel: Özel blok zinciri ağları bir kuruluş tarafından kontrol edilir. Bu sistemde blokchaine kimlerin giriş yapabileceğine ve hangi haklara sahip olabileceğine yönetici karar verir.
  • Hibrit: Hem ortak hem de özel ağları aynı anda bünyesinde bulunduran ağ sistemine de hibrit blok zinciri ağı denir. Bu sayede şirketler tüm çalışanlarının görmesini istediği alanları ortak, gizli tutulması gereken alanları ise özel ağda tutma şansına sahip olurlar.
  • Konsorsiyum: Konsorsiyum blok zinciri ağları ise grup kuruluşlar tarafından yönetilir. Birçok kuruluşun bir arada çalıştığı ve beraber proje ürettiği durumlarda bu ağ sistemi ortak fayda sağlar. 

Ancak günümüzde blockchain teknolojisinin en önemli kullanım alanları herkesin ulaşabildiği yani ortak ağlar tarafından oluşturulmaktadır.

Blockchain ve Finans Üzerine Etkisi

Blockchain, diğer bir adıyla blok zinciri, sağlık hizmetlerinden finans işlemlerine kadar birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Blok zinciri, paranın fiziksel olarak tutulduğu banka kavramını ortadan kaldıran bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır.

Bankacılık işlemlerinin birçoğu blokchain teknolojisi kullanılarak kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilir. Akıllı kontrat sistemi, kurumsal ve ticari amaçlı kredi kullanımları, dış ticaret ile ilgili işlemler ve uluslararası para transferi gibi işlemler örnek olarak verilebilir. Blockchain'in sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde bankacılık sektörünü çok daha farklı bir noktaya taşıması beklenmektedir. Blockchain teknolojisinin finans alanında nasıl kullanılabildiğine dair örnekler aşağıdaki gibidir:

Uluslararası Para Transferi

Blockchain teknolojisinin bankacılık sektöründe ilk kullanım alanlarından birisi uluslararası para transferleridir. Ripple adlı şirketin kurmuş olduğu blok zinciri sistemi ile yurtdışında yer alan 200’den fazla banka ve finans işletmeleri arasında para transferi gerçekleştirilebilir. Blockchain sunmuş olduğu güvenilirlik, takip edilebilirlik ve şeffaflık sayesinde kullanıcıların tercih sebebi haline gelmiştir. Henüz küçük bir pazara açılabilen bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda hızla büyüyeceği öngörülmektedir.

Dış Ticaret

Blockchain teknolojisi ile dış ticaret dünyasında yapılan işlemler daha kolay ve verimli bir şekilde yapılabilir hale gelmiştir. Bu teknoloji banka, gümrük, lojistik, ihracat ve ithalat işlemlerinde kolaylık sağladığı için tercih sebebi olmaya başlamıştır. Süreçlerin kolay izlenebilmesi, belgelerin dijital ortama taşınabilmesi, yüksek düzeyde güvenilirliğe sahip olması, ödemelerin senkronize olarak yapılabilmesi Blockchain teknolojisinin sağladığı faydalar arasında sayılabilir. 

Kredi Kullanımı

Blok zincirinin sahip olduğu akıllı kontrat teknolojisi sayesinde ticari ve kurumsal kredi işlemleri verimli bir şekilde yürütülür. Fiyatlandırma, sözleşme şartları, müzakere ve pazarlık gibi adımlar tüm şeffaflığıyla kredi sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Dijital Kimlik

Bu teknoloji sayesinde dijital kimlik oluşturarak güvenle kullanmak mümkün hale gelmiştir. Blockchain kapsamında oluşturulan kimlikler dijital dünya üzerinden yapılan birçok işlemde geçerlidir.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Swift Kodu Nedir? Swift Kodu Nasıl Öğrenilir?

başvuru

Alışveriş Yapmanın Kolay Yolu : E-Cüzdan