https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git

Bitkisel Ürün Sigortası

Tarım sigortalarında yeni bir dönem başlıyor...

Genel Bilgiler

Gözünüz gibi baktığınız, en iyi verimi almak için gece gündüz çalıştığınız ürünlerinizi riske atmak istemezsiniz değil mi?

Gelin DenizBank'a, ürününüzü güvence altına alalım, zor gününüzde yanınızda olalım.

Özellikleri

Ürün sigortalarınızda Sigorta Priminizin Yarısını Ödemek İster Misiniz?

Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinde, o yıla ait arazi ve ürün bilgilerinize dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) güncel kaydınızı yaptırın, Devletin %50 prim desteğinden yararlanın...

Teminat Kapsamında Olan Riskleriniz

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortalarında;

  • Dolu,
  • Fırtına,
  • Hortum,
  • Yangın ve heyelan riskleri

Bu riskler sebebiyle meyve ve sebzelerde meydana "Kalite Kaybı Zararları" sigorta kapsamındadır.

01.01.2007 tarihinden itibaren sadece meyveler için tüm bölgelerde "don" teminatı verilmeye başlanmıştır. Don hasarında sigorta bedelinin %50'si tazmin edilmektedir.

Avantajlarınız Nelerdir?

  • ÇKS kaydınızı yaptırdığınız takdirde, toplam poliçe priminizin yarısı devlet tarafından karşılanacaktır.
  • Poliçe priminizi "DenizBank Üretici Kartı" ile sorunsuz bir şekilde ödeme kolaylığına sahipsiniz,
  • Priminizin %10'unu peşin, kalan %90'lık kısmını da hasat sonunda ödeyebilirsiniz.
  • Hasar halinde, tazminatlarınızı en kısa zamanda alabileceksiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bitkisel Ürün Sigortasına nasıl sahip olabilirsiniz?

Size en yakın DenizBank Şubesine gitmeniz yeterli.

Prim ödemelerinizi nasıl yapabilirsiniz?

Prim ödemelerinizi, "DenizBank Üretici Kartı" nızı kullanarak, %10'u peşin, kalan %90'lık kısmını da hasat sonunda yapabilirsiniz.

Hasar anında ne yapmalısınız?

En geç 5 iş günü içerisinde, DenizBank Şubenize hasar başvurusunda bulunmanız yeterli.

Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılacak ve kesinleşen tazminat miktarı en geç 30 gün içinde size ödenecektir.

Bitkisel Ürün Sigortası nedir?

Bitkisel ürünler, tarımla uğraşan kişilerin ekonomilerini, gelirlerini ve geleceklerini bağladıkları ürün ürettikleri, yetiştirdikleri bitkisel ürünleridir. Bu ürünler tarım sektörünün temelini meydana getirir. Bitkisel ürünlerin üretimi ve satışı ile geçimini sağlayan meslek grubuna çiftçi denir. Çiftçilik hala birçok ülkede, o ülkenin ekonomisini oluşturan en büyük sektörün başında gelir. Türkiye’nin ekonomisi üzerinde de çok büyük bir pay sahibi olan tarım, bu sektörle ilgilenen meslek grubu olan çiftçilik ayrıca önem arz etmektedir. Çiftçilerin mesleklerini ve dolayısıyla hayatlarını sürdürmeleri için gerekli olan bitkisel ürünler, yetiştirilmesi doğa olayları ile doğrudan ilişkili bir üründür. Her ne kadar seracılık ve turfanda üretimler gibi metotlarla bu doğa olaylarının tarım ürünleri üzerindeki etkileri azaltılmak istense de bir türlü sektörün risklerinin önüne geçilememiştir. Çiftçilerin geleceğini güvence altına almak adına yapabileceği en akıllıca ve makul çözüm şüphe yok ki sigorta yaptırmaktır. Denizbank’ın, “Tarım sigortalarında yeni bir dönem başlıyor”, sloganı ile duyurduğu tarım sigortası türleri arasında bulunan Bitkisel Ürünler Sigortası, çiftçilerin kendilerini güvence altına alma arzusuna karşılık verebilmek için sunulan önemli bir hizmettir. Bitkisel Ürün Sigortası, çiftçinin büyük bir emekle yetiştirdiği mahsulünün bir olumsuzluk neticesinde ziyan olmasını, büyük bir maddi kayba uğramasını önlemek için ayrıca önemlidir.

Elbette ki Bitkisel Ürünler Sigortası’nın devreye girebilmesi için poliçeye uygun birtakım olumsuz şartların meydana gelmesi gerekir. Bu olumsuzluklar listelenecek olursa karşımıza şu şekilde bir sıralama çıkacaktır:

1. Dolu,

2. Fırtına,

3. Hortum,

4. Yangın,

5. Heyelan,

6. Ve diğer doğal ve insan eliyle meydana gelen afetler

benzeri risklerden ötürü meyve ve sebzelerde meydana gelen “kalite kaybı zararları” sigorta kapsamında değerlendirilmektedir. 01.01.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sadece meyveler üzerinde uygulanabilir olmak kaydıyla tüm bölgelerde don teminatı verilmeye başlanmıştır. Don hasarında sigorta bedelinin %50’si, yani yarısı tazmin edilmektedir. Böylece çiftçinin uğradığı zarar otomatik olarak yarı yarıya azalmaktadır.

Bitkisel Ürün Sigortası belli bir bedel karşılığında faydalanılabilir bir hizmet olsa bile bu bedele değecek birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlar ödeme hususunda da çiftçilerin karşısına çıkmaktadır. Örneğin; Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) güncel kayıt yaptırıldığı takdirde poliçe bedelinin yarısı bizzat devletçe ödenmektedir. Buna ek olarak sigorta priminin sadece ve sadece %10’luk kısmını peşin ödeyip geriye kalan %90’lık kısmını hasat sonunda ödeyebilme kolaylığı tanımaktadır. Ayrıca hasarın tazminatı işlemler tamamlandıktan sonra hemen verilmektedir.

Bitkisel Ürün Sigortası genel şartları nelerdir?

Bitkisel Ürün Sigortası’ndan istifade edebilmek adına birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu prosedürlerden ilki çiftçinin, o yıla dair arazi ve ürün bilgilerini Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) güncel bir şekilde kayıt ettirmesidir. Bu kayıtlar Tarım İl ya da Tarım İlçe Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Bu kaydın yapılması, sigorta başvurusunda karşınıza çıkacak poliçe dosyası ücretinin %50’sinin devlet tarafından karşılanmasına da ön ayak olur. Böylece Bitkisel Ürün Sigortası’nda, prim ödemelerinin yarısı devlet tarafından görülür.

Bitkisel Ürün Sigortası hesaplama nasıl yapılır?

Bitkisel Ürün Sigortası’nın hesaplaması sigortadan alınacak sigortalama paketi ile beraber başlar. Bitkisel Ürün Sigortası’nın devreye gireceği olumsuz bir durum yaşandığında ise bu olumsuz durumun bitkisel ürünlere vermiş olduğu hasarın tespiti Tarım Sigortaları Havuzu Şirketi A.Ş. tarafından görevlendirilen eksperlerin hazırlayacağı rapora göre belirlenir.

Bitkisel Ürün Sigortası poliçeleşme süreci nasıldır?

Sigorta şirketlerince karşılıklı güven ilişkisine dayanarak sunulan hizmet şartlarının tüm detayları ile belirtildiği yazılı belgeye “sigorta poliçesi” denir. Poliçe, sigortanın işleyebilmesi için vücuda getirilmesi lazım gelen bir belgedir. Poliçe olmadan ne sigortanın kapsamları belli olur ne de sigorta yaptıran sigortalı kişinin zararı karşılığında alabileceği tazminat. Dolayısıyla poliçe hem ödemelerin hem de geri ödemelerin yapılabilmesi için kritik bir öneme sahiptir.

Bitkisel Ürün Sigortası’nın poliçeleşme süreci, sigorta yaptırmak isteyen kişinin ona en yakın konumda bulunan Denizbank şubesine gitmesi ile başlar. Şubeye gitmenin ardından teminat kapsamındaki kazaların hangisi karşısında sigorta yaptırmak istendiği belirlenir. Sigortanın devreye girebilmesi için gereken primin yatırılması ve belgenin oluşturulması ile poliçe süreci devam eder. Sigorta kapsamında değerlendirilen herhangi bir hasar meydana geldiği takdirde hasar tespitine gelen Tarım Sigorta Havuzu eksperinin onayıyla tazminat süreci başlar. Sigortalının en geç bir ay içerisinde tazminatını alması ile tazminat süreci sona erer.

Bitkisel Ürün Sigortası’nda hasar tespitinin ihbarı Denizbank’ın kullanıcılarına sağladığı diğer tarım sigortası hizmetlerinden farklı bir şekilde işler. Bitkisel Ürün Sigortası tazminatı alabilmek için yapılması gereken ihbar Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) hizmet hattını aramak ile değil, doğrudan doğruya kişinin bağlantıda bulunduğu Denizbank şubesine başvurmakla yapılır. Bu ihbarın geçerli sayılabilmesi için ihbarın olumsuz hadise meydana geldikten sonraki en geç beş iş günü içerisinde yapılmalıdır. Böylelikle hasar başvurusu kayda alınmış olur. Kayda geçirilen hasar başvurusunun akabinde Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler olay mahalline gelerek hasar tespiti yaparlar. Hasar tespiti neticesinde tazminat ödenmesi için onay çıktığı takdirde hasardan dolayı verilecek tazminat kesinleşir. Tazminat en geç 30 iş günü içerisinde sigortalı kişiye ödenir.