https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Gelir Vergisi Dilimleri 2024 & Gelir Vergisi Hesaplama

Dünyada milyarlarca çalışanın, işletmenin ve yatırımcının mali durumlarını kontrol edebilmeleri açısından en önemli hususların başında vergilendirme sistemleri gelmektedir. Vergiler, özellikle sosyal devletlerin kamu hizmetlerini finanse etmek ve gelir dağılımını düzenlemek amacıyla dolaylı ya da doğrudan aldıkları zorunlu ödemelerdir. Çeşitli vergiler bulunmakla birlikte bu vergilerden biri de gelir vergisidir. Gelir vergisi, adından da anlaşılacağı üzere gelir üzerinden alınan vergilerdir. Ülkemizde de bireylerin mali güçlerini kontrol edebilmeleri ve öngörülü mali davranışlarda bulunabilmeleri için her yıl başında gelir vergisi dilimleri güncellenmekte ve açıklanmaktadır. Vergi dilimleri, her vatandaşın mali gücüne göre vergi yükünü üstlenmesi yani “verginin adaleti” ilkesine göre belirlenmektedir. Bu da gelir arttıkça gelir vergisi oranının da arttığı anlamına gelmektedir. Peki, Vergi dilimleri nasıl hesaplanır? Vergi dilimleri nelerdir? Vergi dilimleri neye göre belirlenir?

Vergi Dilimleri, Vergi Adaleti ve Gelir Dağılımı Konularında Nasıl Bir Rol Oynar?

Vergi dilimleri, toplum içindeki gelir eşitsizliğini azaltmaya yönelik bir araç olarak görülür. Daha yüksek gelire sahip olan bireylerin, daha düşük gelirli olanlara kıyasla daha yüksek bir vergi yüküne sahip olması, sosyal adaleti teşvik eder. Gelir düzeyine göre farklı vergi oranları uygulayarak vergi kaçakçılığını önlemeye ve vergi adaletsizliğini düzeltmeye yardımcı olur. Daha yüksek gelirli bireylerin vergi kaçakçılığı yapma olasılıkları, daha adil bir vergi sistemi ile azalır. Bunların yanı sıra vergi dilimleri toplumsal refah politikalarını desteklemek amacıyla kullanılır. Örneğin, daha düşük gelirli bireylere yönelik vergi avantajları veya sosyal yardımlar, toplum içindeki gelir dağılımını dengelemek için vergi dilimleri ile birleştirilir. Vergi dilimleri aşırı yüksek vergi oranlarıyla ekonomik büyümeyi engellememek adına dengeli bir şekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca, işletmeleri ve bireyleri ekonomik rekabetçilik açısından desteklemek için uygun teşvikleri içermelidir. Bu faktörler bir araya geldiğinde, uygun bir şekilde tasarlanmış vergi dilimleri, toplum içinde daha adil bir vergi yükü dağılımı sağlayarak sosyal ve ekonomik hedeflere katkıda bulunur.

Vergi Dilimleri Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizdeki güncel vergi dilimleri; %15, %20, %27, %35, %40 olarak belirlenmiştir. Vergi dilimleri yıllık toplam gelir baz alınarak kademeli şekilde belirlenmektedir. Örneğin, 2024 yılında bir kişinin yıllık geliri 110.000 TL ise, vergi diliminin birinci basamağı olan %15 oranında gelir vergisi hesaplanmaktadır(16.500 TL). Ancak, kişinin geliri içinde bulunduğunuz yılın henüz ikinci ayında dahi toplam 110.000 TL sınırını aşmışsa gelirinin 110.000 TL’lik kısmı için 16.500 TL, aşan kısmı için ise 230.000 TL’ye kadar vergi diliminin ikinci basamağı olan %20 oranında vergi uygulanır. Yani, toplam geliriniz 170.000 TL ise, 110.000 TL’lik kısmı için %15 oranı ile 16,500 TL, kalan 60.000 TL’lik kısmı için de %20 oranı ile 12.000 TL gelir vergisi hesaplanmaktadır. Aşağıdaki “2024 Yılı İçin Uygulanacak Gelir Vergisi Dilimleri Nelerdir?” başlığı altında ayrıntılı gelir vergisi dilimlerine bakarak siz de 2024 yılı için ödeyeceğiniz gelir vergisini hesaplayabilirsiniz.

2024 Yılı İçin Uygulanacak Gelir Vergisi Dilimleri Nelerdir?

Tutar Oran
110.000 TL'ye kadar %15
230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası %20
580.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL (ücret gelirlerinde 870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL), fazlası %27
3.000.000 TL'nin 580.000 TL'si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL), fazlası %35
3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 982.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.800 TL), fazlası %40

Vergi Dilimi Sıfırlanır Mı? Vergi Dilimleri Neye Göre Belirlenir?

Kişilerin tabi olduğu gelir vergisi dilimleri her yıl Ocak ayında sıfırlanmaktadır. Yeni yıla ait vergi dilimleri ise Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme artış oranına göre belirlenir.

Gelir Vergisini Nasıl Öderim?

Bir işverene bağlı olarak ücretli çalışanların bu işyerinden sağladıkları kazancı beyan etmelerine gerek yoktur. İşveren çalışanına ücretini öderken gelir vergisi kesintisini yaparak ödeme gerçekleştirir. Diğer yandan birçok gelir türü bulunmaktadır. Örneğin, kira geliri ülkemizde en bilinen kazançlardan biridir. Kira gelirleri beyana tabidir. Mülk sahibi kira geliri için ikametgahının bulunduğu en yakın vergi dairesine yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır. Kira gelirine ek olarak, hisse alım-satım kazançları, temettü kazançları, Eurobond gelirleri, gayrimenkul alım satım kazançları, devlet tahvili-hazine bonosu gelirleri, yatırım fonu gelirleri, mevduat faizi gelirleri vb. birçok gelir sayılabilir. Bu gelirlerin bir kısmında stopaj(kaynakta kesinti) uygulanır, bir kısmında stopaj nihai vergi olup beyana tabi değildir. Bir kısmı ise beyana tabi olup gelirin elde edildiği yılı izleyen Mart ayında beyan edilir ve tahakkuk eden gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmesi gerekir. Bu gelirlerin doğru şekilde beyan edilmesi ve bir vergi cezası mağduriyeti yaşanmaması için Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde (www.gib.gov.tr) yer alan beyan rehberlerinden faydalanabilir ya da işin uzmanı olan profesyonellerden destek alabilirsiniz.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Makroekonomi ve Mikroekonomi Nedir? Temel Konuları Nelerdir?

başvuru

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranı ve Hesaplaması Nasıl Yapılır?

başvuru

POS Cihazı Nasıl Kullanılır ve Başvuru Süreci