https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Makroekonomi ve Mikroekonomi Nedir? Temel Konuları Nelerdir?

Makroekonomi Nedir?

Bugünün ekonomik sisteminde tüketim, tasarruf, yatırım; toplumun ve ekonomik sistemin temelini meydana getiren ekonominin çekirdek unsurlarıdır. Bu çekirdek unsurların incelenmesi makroekonomi ve mikroekonomi gibi daha özelleştirilmiş ekonomi alanları ile incelenmektedir.

Makroekonomi, bir ekonominin genel performans verilerini inceleyen ekonomi disiplinine verilen isimdir. Makroekonomi ile birlikte toplam üretim, işsizlik, enflasyon ve benzeri geniş çaplı etmenlere odaklanarak ekonominin genel durumunu değerlendirir. Makroekonomi dalında ekonominin büyük resmi çizilerek, ulusal düzeydeki ekonomik değişkenlerin etkileşimini ve birbirleri ile olan alakalarını anlamlandırmaya çalışır. Makroekonomi, ekonomik verilerin daha geniş bir perspektiften incelenmesi işidir.

Örnek vermek gerekirse bir ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH), makroekonomi analizi yaparken başvurulan önemli bir ekonomik inceleme dalıdır. Üretimin toplam miktarı, ülkenin ekonomik büyüklüğünü ve genel refah düzeyini gösterir. Buna benzer bir şekilde işsizlik oranı ve enflasyon gibi etmenler de ekonominin genel durumunu belirlemek için incelenir.

Makroekonominin Temel Konuları Nelerdir?

Makroekonomi alanı, ekonomik politikaların belirlenmesinde önemli bir rol üstlenir. Mali politika ve para politikası gibi vasıtalar kullanılarak ekonomik gelişme, istihdamın artması ya da azalması ve enflasyon benzeri ekonomik göstergeler yönlendirilir.

Makroekonomi disiplini sayesinde ulusal çapta ekonomik kararların etkilerini değerlendirirken, uluslararası çapta ekonomik bağlantıları da sağlıklı bir zemine oturtmaya çalışır. Uluslararası ekonomik ilişkiler, döviz kurları, uluslararası finans ve küresel ticaret makroekonomi alanının ilgilendiği yüksek öneme sahip bileşenlerdir.

Ekonominin genel açıdan düzeni ve sağlamlığı, ayrıca performansını anlamak için detaylı bir bakış açısı sunan makroekonomi ciddi bir ekonomi disiplinidir. Toplam ekonomik faaliyetler, kaynak tahsisi, siyaset etkileşimleri ve uluslararası çapta ekonomik bağlantılar makroekonominin analiz çalışmalarında merkez noktayı meydana getirir. Makroekonomi sayesinde bir ülkenin ekonomik geleceği ve sürdürülebilir ekonomik kalkınması hakkında önemli birtakım bilgiler elde edilebilir.

Makroekonomi Analizi Nasıl Yapılır?

Makroekonomi analizi yapılırken göz önünde birkaç etmen bulundurulur. Makroekonomik analizde göz önünde bulundurulan temel göstergeler ise Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), enflasyon oranı, işsizlik, dış ticaret dengesi ve faiz oranlarıdır. Makroekonomik analiz yapan analistler bu göstergeleri takip ederek ekonomik eğilimleri ve potansiyel riskleri tespit ederler. Ekonomik modeller, genellikle matematiksel birtakım formüller ve işlemler aracılığı ile yapılır.

Makroekonomi analizi, uygulanan ve tavsiye edilen politikaların ekonomik etkilerini incelemek için de başvurulan bir yöntemdir. Analistler, maliye ve para politikalarının ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik benzeri dış ticareti etkileyen faktörleri göz önünde bulundurur. Yapılan analizler neticesinde siyasetçilerin daha etkili ve faydalı kararlar alınmasına yardımcı olunur. Makroekonomik analizlerde ileriye dönük olarak senaryo analizleri ve tahmin teknikleri kullanılır. Bu teknikler ekonomik belirsizlikleri ve riskleri yönetmek ve yönlendirebilmek için oldukça önemlidir.

Mikroekonomi Nedir?

Mikroekonomi disiplini ise makroekonomi disiplini ile karşılaştırıldığında ekonominin daha küçük birimlerini inceleyen bir ekonomi dalıdır. Bu ekonomi disiplini, fertleri, aileleri, şirketleri ve sektörel pazarları inceleme alanına dahil ederek ülke ekonomisini kapsayan bir inceleme sahasına sahip olan makroekonomiden ayrılır. Mikroekonomi için ekonominin mikro düzeydeki unsurlarını göz önünde bulundurur. Üretim, tüketim ve fiyat belirleme benzeri etmenlere odaklanır ve bu etmenlerin nasıl şekillendiğini ve birbirleriyle ne şekilde bir etkileşim meydana getirdiğini anlamak için kullanılır.

Mikroekonomik analiz yapılırken arz ve talep kavramları önemli bir yer işgal eder. Bir malın ya da hizmetin fiyatı, tüketicinin talebi ile üreticinin arzı arasındaki ilişkiye bağlı olarak şekillenir ve belirlenir. Eğer talep artar ve arz aynı kalır ise fiyatlar yükselme eğilimi gösterir. Tam aksi durumda, talep azalır, arz bunun zıttı olarak artarsa ya da sabit kalırsa fiyatlar düşme eğilimi gösterir.

Bu zincirleme bağlamda düşünülecek olur ise mikroekonomi aynı zamanda tüketicilerin ve firmaların kararları üzerinde durur. Fert tercihleri, bütçe sınırlamaları, şirketlerin üretim kararları, fiyatlandırma hedefleri ve benzeri konular mikroekonomik analizin temelindeki ana mevzuu meydana getirir.

Arz ve talep arasındaki ilişkilerin anlaşılması, kaynak tahsisi ve fiyatlandırma gibi konular söz konusu olduğu zaman mikroekonomi kuralları, ekonomik kararların temel noktasını oluşturur.

Mikroekonominin Temel Konuları Nelerdir?

Mikroekonomi, makroekonomi ile karşılaştırıldığında daha özel ve dar bir çalışma alanına sahiptir. Ülkeleri ve onların ulusal kıstaslarını inceleyen makroekonominin aksine mikroekonomi, daha çok bireyleri, şirketleri ve onların ekonomik faaliyetlerini inceler. Bunu yaparken de değişik etmenlerden yararlanır.

Mikroekonomi adı üzerine daha mikro ekonomik veriler ile alakadar olur. Bunun için de üreticinin arzı, tüketicinin talebi gibi unsurlar ile ekonomik sağlığı ve durumu inceler

Mikroekonomi Analizi Nasıl Yapılır?

Mikroekonomi, ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez’in deyimiyle iktisatçının alet kutusudur. Çünkü ekonomik analiz yapılması için gerekli birçok etmen o kutunun içerisinde yer alır.

Mikroekonomik analiz yapılırken tıpkı makroekonomik analizde olduğu gibi birtakım matematiksel işlemlerden ve formüllerden yararlanılır. Bu formüller ve işlemlerle geleceğe yönelik tahminlerde bulunulur ve ülke içerisindeki ekonomik şartların iyileşmesine yardımda bulunulur.

Mikroekonomik analiz yapılırken gereksinim duyulanlar ise ferdi, şirketsel ve bunun gibi daha mikro çaptaki verilerdir.

Makroekonomi ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Makroekonomi ve mikroekonomi arasındaki farklar genel itibari ile odaklandıkları çalışma sahalarında ve ilgilendikleri etmenlerde gün yüzüne çıkar. Makroekonomi ve mikroekonomi farklı bakış açıları ile ekonomik meseleleri temellendirmeye ve anlamaya çalışır.

Makroekonomi disiplininin eğildiği etmenler daha çok ekonominin genel faktörleridir. Bu ilgi alanı dolayısı ile daha çok ulusal çaptaki büyük ölçekli unsurlara dikkat çeker. Bu inceleme alanı çerçevesinde toplam üretim, işsizlik ve enflasyon benzeri geniş çaplı ekonomik göstergeleri dikkate alarak ekonominin genel açıdan hareketlerini inceleyip değerlendirir. Buna ek olarak devlet müdahalesi ve genel ekonomik politikaların incelenmesi makroekonominin özel incelenme alanlarıdır.

Mikroekonomide ise daha özel ve dar bir düzlemde fertlerin ve firmaların davranışlarına odaklanılır. Bu sebepten dolayı mikroekonomi daha çok tüketim, üretim ve fiyat tespit etme gibi mikro düzeydeki faktörleri inceler. Fertlerin tercihleri, firmaların aldığı kararlar ve bu kararların piyasa şartlarında yarattığı etkiler mikroekonomik analizin eğildiği konuları meydana getirir. Mikroekonomi, makroekonomiden farklı olarak büyük çoğunlukla serbest piyasa şartlarında devinimini sürdüren etmenlere eğilir. Böylelikle ekonomik kararların mikro düzlemdeki etkilerini anlamlandırmaya çabalar.

Makroekonomi ve mikroekonomi arasındaki temel farklılıklar bu iki temel ekonomi dalının genel ekonomik yapıyı anlamak ve bireylerin ya da şirketlerin ekonomik kararlarını değerlendirmek için farklı bakış açılarından yararlandığını ortaya koyar.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranı ve Hesaplaması Nasıl Yapılır?

başvuru

POS Cihazı Nasıl Kullanılır ve Başvuru Süreci

başvuru

Temettü Nedir? Nasıl Alınır?