Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

Havale Nedir, Ne Zaman Hesaba Geçer, Havale Saatleri Nelerdir?

Bankacılık sektöründe en sık yapılan işlemlerin başında para transferleri yer alır. Günlük hayatın bir parçası olan para transfer işlemlerini hemen hemen herkes hayatının bir döneminde veya düzenli olarak yapar. Aile içerisinde para akışını sağlamak, kira ödemek, borç ödemelerini yapabilmek ve iş yeri ile ilgili ödemeleri gerçekleştirebilmek için ilk başvurulan yöntem para transferidir.

Günümüzün gelişen teknolojisinin getirdiği en faydalı avantajlardan biri ise para transfer yöntemleri üzerine olmuştur. Bankaların sunduğu havale sistemi sayesinde bu işlemler pratik, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir hale gelmiştir.

Havale Nedir?

Havale, bir banka hesabında bulunan paranın aynı bankadaki farklı bir hesaba gönderilmesi işlemine verilen addır. Bu işlem ile gönderici kendine ait olan farklı hesaplara para gönderebilir. Aynı zamanda gönderici aynı bankada hesabı bulunan farklı bir alıcıya da para transferi yapabilir. Bu işlem, genellikle aynı banka içindeki hesaplar arasında yapılabilir (banka içi havale) veya farklı bankalar arasında gerçekleştirilebilir (banka dışı havale).

Banka içi havalede, paranın gönderici ve alıcı hesapları aynı bankada bulunur. Bu durumda, para transferi genellikle daha hızlı ve ücretsizdir. Banka dışı havalede ise, gönderici ve alıcı hesapları farklı bankalarda bulunur. Bu durumda, para transferi genellikle bir bankadan diğerine elektronik olarak yapılır ve bir hizmet ücreti alınabilir. Havale işlem ücreti bankaların dinamiklerine göre değişkenlik gösterir. Buna ek olarak havale işleminin hangi kanal ile yapıldığına bağlı olarak (ATM, MobilDeniz, internet bankacılığı veya banka şubesi) işlem ücreti farklılık gösterecektir.

Havale işlemi genellikle banka şubelerinden, ATM'lerden, online bankacılık veya mobil bankacılık uygulamaları üzerinden yapılabilir. Gönderici, alıcı hesabın IBAN numarasını ve banka bilgilerini girdikten sonra transferi gerçekleştirir. Havale işlemi genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında tamamlanır ve alıcı hesaba para anında geçer.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale işlemi göndericinin isteğine bağlı olarak ATM, banka şubesi, mobil uygulama ve internet arayıcılığıyla yapılır. Yeni teknoloji sistemlerinin getirmiş olduğu avantajlar ile gönderici para transferini hiç yorulmadan kolay bir şekilde tamamlar.

Havale işlemi yapılırken gönderilmek istenen miktar gönderici hesapta bulunuyorsa talimat hızlı bir şekilde onaylanır. Banka tarafından onaylanan para transferi saniyeler içerisinde alıcının hesabına aktarılır. Havale işlemi yapılırken alıcı ve gönderici hesap aynı bankanın bünyesi altında bulunduğu için bu işlemde herhangi bir gün ya da saat kısıtlaması yoktur. Bahsedilen altın kuralın getirmiş olduğu avantaj sayesinde havale ile yapılan para transferleri haftanın 7 günü 24 saat boyunca işleme alınır. Tüm bunlara ek olarak havale işlemi göndericinin talebi üzerine kaydedilebilir. Bu sayede havale talimatı gönderici tarafından bir kez oluşturulur ve düzenli olarak para transferi sağlanmış olur. Gönderici her seferinde bilgileri doldurmakla uğraşmak zorunda kalmaz ve çok kısa sürede havale talimatını tamamlamış olur. Böylelikle gönderici buraya harcayacağı zamanı başka şeyler için kullanabilir.

Havale işleminin sunmuş olduğu tüm bu avantajlar düşünüldüğünde para transferi yapılırken aynı bankadan hizmet alan alıcı ve göndericinin havale işlemini ilk sırada değerlendirmesi en büyük faydayı sağlayacaktır.

Havale işleminin yapılabilmesi için alıcı hesabın 26 haneden oluşan IBAN’ı (International Bank Account Number) ya da şube adı ve hesap numarası gerekir. ATM veya dijital kanallardan yapılan havale işlemlerinde para transferi başlığı altında yer alan “havale” butonuna tıklayarak işleme devam edilir. Alıcı hesabın bilgileri ve gönderilmek istenen tutar girildikten sonra bir sonraki adımda para transferi yapılacak kişinin ad ve soyadının baş harfleri gösterilerek işlemin doğru olup olmadığı teyit edilir. Bu basamak bilgi eksikliği ya da yanlış yazımdan kaynaklanabilecek hatalı para transferlerinin önüne geçmek adına tasarlanmıştır.

Havale Ücreti Ne Kadar?

Havale ile yapılan para transferlerinde talep edilen işlem ücreti bankalar arasında farklılık gösterir. Buna ek olarak havale işleminin yapıldığı kanala (banka şubesi, web sitesi, ATM vs.) bağlı olarak da işlem ücreti farklılık gösterir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalar Arası Kart Merkezi A.Ş (BKM) tarafından yapılandırılan “Kolay Adres” sistemi sayesinde havale IBAN bilgisi olmadan da işleme alınabilir hâle gelmiştir. Alıcı hesaba ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, cep telefonu, vergi kimlik numarası, pasaport numarası ve e posta adresi ile de para transferi yapılır.

Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?

Para transferini anında gerçekleştirmek adına dünya genelinde en çok tercih edilen iki yöntem havale ve EFT’dir. İki işlemin de temelinde para transfer işlemi yer aldığı için birbirleriyle karıştırılması oldukça normaldir. Bu iki işlem arasındaki en önemli fark banka detayıdır.

Havale ile para transferi yapılabilmesi için gönderici ve alıcıya ait olan hesapların aynı bankanın bünyesi altında bulunması gerekir. Bunun yanı sıra EFT işleminin sunmuş olduğu sistem sayesinde farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında para transferi yapılabilir. Havale işlemi ile yapılan para transferinde işlem aynı bankanın iş akışında gerçekleştiği için transferin alıcı hesaba ulaşması EFT işlemine göre çok daha hızlı olur.

Havale Saatleri Nelerdir?

EFT ve havale işlemi arasındaki bir diğer fark ise zaman sınırlamasıdır. Havale işlemi ile istenilen gün ve saatte para transfer talimatı verilebilir. EFT ile yapılmak istenilen işlemlerde ise bu durum farklılık gösterir. EFT ile bankalar arasında para akışı gerçekleşeceği için sadece mesai saatleri içerisinde yapılan talepler işleme alınır.

Havale Güvenli Midir?

Bazı bireyler para transferi ile ilgili işlemlerini online kanallar üzerinden yapma konusunda direnç gösterebilirler. Bu direnci göstermelerinin sebebi online kanallarda oluşabilecek güvenlik açığından çekinmeleridir. Havale işlemi bankaların sistemleri tarafından güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla fiziksel ya da online kanallar aracılığıyla havale yaparken güvenlik konusunda herhangi bir endişe duyulmasına gerek yoktur.

Hem işlem öncesinde hem de işlem sırasında bankalar tarafından alınan güvenlik önlemleri ile para transferleri güvenli bir şekilde alıcıya ulaşır. Havale ile yapılan para transferlerinin getirdiği başka bir avantaj ise elden yapılan ödemelerde oluşabilecek çalınma riskinin tamamen ortadan kalkmasıdır. Aynı zamanda her havale işleminin kayıt altında tutulması para transferlerinin kontrolü konusunda kolaylık sağlar.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Kredi Notu Kaç Olmalıdır? Kredi Notu Öğrenme

başvuru

Gelir Vergisi Dilimleri 2024 & Gelir Vergisi Hesaplama

başvuru

3D Secure Nedir? 3D Secure Ne İşe Yarar?