Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

EFT Nedir, Ne Zaman Hesaba Geçer, EFT Saatleri Nelerdir?

Günümüzde sürekli olarak gelişen teknoloji sistemleri ile para transferleri de oldukça güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir hale gelmiştir. Banka sistemlerinin sunduğu imkânlar sayesinde nakit para taşımanın getirdiği çalınma riski tamamen ortadan kalkmıştır. Türk bankaları arasında yüksek tutarlardaki TL bazında para transferlerini banka sisteminde kayıtlı olması yanlış anlaşılmaların ve hatalı işlemlerin de önüne geçmiştir.

EFT Nedir?

Kişiler, bankalar ve şirketler arasında en çok tercih edilen para transferlerinden birisi EFT’dir. EFT nedir sorusuna cevap olarak Elektronik Fon Transferinin kısaltması olan EFT, bankalar arasında yapılan transfer işlemini ifade etmek için kullanılır. Bir banka hesabındaki paranın, başka bir bankanın hesabına gönderilmesine EFT denir.

EFT ile alıcı ve gönderici tarafların farklı bankalarda bulunan hesapları arasında para transferi yapılabilir. Aynı zamanda gönderici farklı bankalarda bulunan hesapları arasında da para transferi yapabilir. Bu şekilde farklı bankalara ait kira, kredi kartı ve fatura borçları da kolaylıkla ödenebilir. EFT ile sadece TL para biriminde, yurt içi transfer işlemleri gerçekleştirilir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işlemi yapabilmek için gönderici ve alıcı banka hesaplarının bulunması gerekmektedir. Ayrıca her iki hesap da EFT işlemine uygun olmalıdır. EFT işlemi yapılırken alıcının adı, soyadı ve IBAN’ı (International Bank Account Number) ile işlem yapıldığı gibi, alıcı veya kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası ile de işlem yapılır. Bunun yanı sıra EFT işlemi için gerekli olan bilgiler arasında alıcı banka adı, alıcı hesap numarası, alıcı hesap sahibinin adı soyadı, gönderici banka adı, gönderici hesap numarası, gönderici hesap sahibinin adı soyadı gibi bilgiler bulunur. Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak girilmesi işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

EFT işlemi genellikle banka şubelerinden, ATM'lerden, internet bankacılığından veya mobil bankacılık uygulamalarından gerçekleştirilebilir. Gönderici, EFT işlemi sırasında belirli bir ücret öder. Bu ücret, bankadan bankaya ve işlem tutarına göre değişiklik gösterebilir. Bankalar genellikle EFT ücretlerini müşterilere bildirmekte ve güncel tutarları banka internet sitesi veya şubelerinde paylaşmaktadır. Ayrıca EFT diye bir seçenek bulunmaz, para transfer işlemi yapılır ve transfer tutarına bağlı olarak sistem onu EFT veya FAST olarak yollar.

EFT para transferleri, fatura ödemeleri, para ve borç transferleri, ticari işlemler gibi birçok amaçla kullanılabilir. EFT yoluyla zaman ve maliyet tasarrufu sağlayıp hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde para transferi yapabilirsiniz. Ancak EFT işlemleri için belirli saatler ve iş günleri geçerli olabilir. Bankalar arası iletişim ağı üzerinden gerçekleştirilen EFT işlemleri aynı gün içinde hatta genellikle 30 dakika içerisinde tamamlanır. Fakat yine bazı durumlarda işlemin gerçekleşme süresi bankalar arasındaki farklara bağlı olarak değişebilir. EFT işlemi MobilDeniz, internet, ATM ve banka şubeleri aracılığıyla yapılır. EFT işleminin sunduğu kolaylıklar ile banka şubesine gitmeye gerek kalmadan evden veya iş yerinden hızlı ve pratik bir şekilde para transferi yapılabilir. Aynı zamanda aylık olarak gelen ev faturaları da otomatik ödemeye bağlanarak gecikme faizi gibi durumların önünde geçilmiş olur. Bunun yanı sıra her ay aynı işlemi yapmak için talimat verme zorunluluğu ortadan kalkar.

EFT Saatleri Nelerdir?

EFT işleminde para transferi sadece mesai saatleri içerisinde yapılır. Her bankanın EFT işlemlerini gerçekleştirdiği saatler belirli olmakla birlikte, bankalara göre bu saatlerde farklılıklar olabilir. Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde bankalar genellikle kapalıdır ve bu günlerde EFT işlemleri gerçekleştirilmez. DenizBank üzerinden yapılan EFT işlemleri hafta içi 08.00-17.30 saatleri arasında gerçekleşir. Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylanan bir işlem olduğu için EFT, hafta sonu ya da resmî tatillerde yapılamaz.

Bankaların birçoğu online bankacılık ve mobil bankacılık hizmetleri sunar. Bu platformlar genellikle haftanın 7 günü ve günün 24 saati kullanılabilir. Bu nedenle, online veya mobil bankacılık aracılığıyla EFT işlemi yapmak isterseniz, bankanın belirlediği sınırlar içinde bu işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca, gönderim ve alım bankalarının iş saatlerini de dikkate almak gereklidir. Ancak işlem bankanın çalışma saatleri dışında gerçekleştirilse bile, transferin gerçekleşmesi genellikle bir sonraki iş gününe kadar sürebilir. Bankamız para transferinin gerçekleştirileceği gün konusunda sizi uyaracaktır. Bunun yanı sıra geç EFT olarak adlandırılan ve mesai saatleri dışında yapılabilen bir işlem de bulunur; ancak bu işlemin detayları bankalar arasında değişkenlik gösterir. Bu işlem için de bir transfer limiti vardır ve işlem ücreti EFT’den farklıdır. Yeni sistemlerden bir diğeri olan FAST teknolojisi sayesinde EFT işleminde uygulanan saat kısıtlamasına takılmadan para transferi yapmak mümkün bir hale gelmiştir. FAST ile 50.000 TL’ye kadar olan para transferleri 7/24 iletilebilir. Bu sayede EFT yapılırken beklenen süre ortadan kalkmış olur. Gün içerisinde yapılamayan ve acil olan para transferleri bu teknoloji kullanılarak istenilen zamanda hızlı bir şekilde gönderilir.

EFT ve Havalenin Farkı Nedir?

Bankacılık sektöründe en sık yapılan işlemlerden bir tanesi para transferidir. Para transferi yapmak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında ise EFT ve havale gelir. Bu sebeple iki işlem sık sık birbiri ile karıştırılır. EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel farklar vardır. Bu temel farklardan ilki EFT işlemi ile para transferi yapılırken zaman kısıtlaması uygulanırken, havale işlemi ile 7/24 para transferi yapılabilmesidir. EFT işlemi ile bankalar arasında para transferi gerçekleştiği için bu uygulama sadece mesai saatleri içerisinde ve resmî tatil olmayan günlerde yapılır.

İki işlem arasındaki temel farklardan bir diğeri ise havale işlemi ile tek bir bankadaki hesaplar arasında para transferi yapılabilirken, EFT işlemi sayesinde farklı bankalar arasında para transferinin yapılabilmesidir. Havale işlemi aynı bankanın farklı hesapları arasında gerçekleştiği için ad, soyad ve IBAN bilgileri yeterli olur. EFT işleminde ise bu bilgilere ek olarak alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası bilgileri de gerekir.

EFT Güvenli Midir?

Tüm bu işlemler yapılırken kullanıcıların aklındaki en önemli sorulardan biri ise işlem güvenliğinin olup olmadığıdır. EFT yapılırken işlemler bankalar tarafından koruma altına alınır. Bu sebeple güvenlik açısından endişe duyulması gereken bir konu yoktur. Sistem para transfer işlemi yapılırken yazım hatası veya eksik bilgi sebebiyle bir yanlışlık olmaması üzerine tasarlanmıştır. EFT işlemi tanımlanırken alıcı ile ilgili tüm detaylı bilgiler işlem basamakları tamamlanırken göndericiden talep edilir.

Aynı zamanda her kullanıcının kendisi ve banka tarafından onaylanmış bir transfer limiti vardır. Bu limit şüpheli işlem riskinde hesap sahibini korumaya yönelik olarak tasarlanmıştır. EFT ile yapılan tüm işlemlerin banka sisteminde kayıtlı olması kullanıcılara işlem geçmişini kontrol etme ve olası bir durumda müdahale etme imkânı sunar. Son olarak ise yüksek tutarlı para transferlerinin elden yapılması veya çek ile yapılması durumunda oluşabilecek tüm olumsuzluklar EFT işlemi ile ortadan kalkmış olur.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Kredi Notu Kaç Olmalıdır? Kredi Notu Öğrenme

başvuru

Gelir Vergisi Dilimleri 2024 & Gelir Vergisi Hesaplama

başvuru

3D Secure Nedir? 3D Secure Ne İşe Yarar?