Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

Virman Nedir, Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bankacılık dünyasında para yönetimi ve takibi yapmak hiç olmadığı kadar kolay hâle geliyor. İnternet ve mobil bankacılığının yaygın olarak kullanılması kullanıcılara zaman ve enerji tasarrufunu beraberinde getiriyor. Eskiden yalnızca banka şubelerinde ve mesai saatleri aralığında kuyruk bekleyerek yapılabilen işlemler günümüzde pek çok alternatif yol ile tamamlanabiliyor. ATM’ler arasında mekik dokumak dijital uygulamalar sayesinde artık çok kolay! Kredi kartlarını yönetebildiğiniz, vadesiz hesaplar açabildiğiniz ve bankalar arası para transferleri yapabildiğiniz bankacılık asistanları her geçen gün hayatınızı iyileştirmenin yollarını arıyor. EFT ve havale gibi birçok banka arasında hem mesai saatleri içerisinde hem de mesai saatleri dışında gerçekleştirebildiğiniz işlemler arasında bir diğeri daha yer alıyor. Aynı bankada bulunan hesaplarınız arasında para transferi yapmanız gereken durumlarda virman talimatı verebiliyorsunuz. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılıkta bulunan virman özelliği sayesinde saatlerinize mâl olabilecek işlemleri dakikalar içerisinde işleme koyabiliyorsunuz.

Virman Nedir?

Fransızcadan dilimize “virman” olarak geçen “virement”, kelime anlamı olarak transfer – aktarım anlamlarına gelir. Bankacılıkta ise bir bankada aynı kişi adına açılmış olan iki vadesiz hesap arasında para transferi işlemlerine virman adı verilir. EFT ve havale ile benzer çalışma mantığında olan işlem, EFT veya havale işlemlerindeki gibi gönderenin ve alıcının veya bankanın farklı olduğu transferleri gerçekleştirmez. Virman, para akışının yalnızca aynı gerçek veya tüzel kişilere ait aynı banka hesapları arasında yapılması ile bahsedilen diğer iki işlemden ayrılır. Tabii bu kafa karıştırıcı gelse de aynı bankada farklı vadesiz hesaplara sahip olmanın birçok nedeni olabilir; maaşının yattığı hesabın yanı sıra ikinci bir vadesiz hesap açan bir memur, bütçesini ve birikimlerini çok daha rahat görüntüleyebilir. İki farklı hesabın olması, harcama kontrolü yapmak isteyenlerin de işini oldukça kolaylaştırır.

Virman Nasıl Yapılır?

Virman banka şubelerinden de yapılabildiği gibi ATM’ler, internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden de bir talimat ile birkaç dakika içinde yapılabilir. Virman işlemini gerçekleştirmek için ATM, internet bankacılığı, MobilDeniz ve banka şubelerinden yararlanılabilir. Ancak virman işlemi en hızlı şekilde internet bankacılığı ile mobil bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirilir. Banka şubesinden gerçekleştirilmek istenen virman işlemleri bankanızın açık olduğu mesai saatlerinde yapılmalıdır. Banka görevlisine işlem yapmak istediğiniz hesapları ve gönderim yapacağınız tutarı belirterek virmanı işleme koyabilirsiniz. Banka şubesi haricindeki ATM, internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarında virman talimatını dilediğiniz vakitte verebilirsiniz. Vadesiz hesaplarınızda yeterli bakiyeniz olduğu sürece virman işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Vadesiz hesaplarınıza ek olarak, yatırım hesabınıza da virman yapmanız mümkündür. İnternet veya mobil bankacılığınıza giriş yaptıktan sonra vadesiz mevduat hesabınızdan virman yapmak istediğiniz yatırım hesabını seçerek para aktarımı yapabilirsiniz.

Virman yaparken kişinin yanlış işlemler yapması durumunda bu işlemlerin hızlıca düzeltilmesi oldukça kolaydır. Aynı bankada birden fazla vadesiz hesap olması hâlinde virman esnasında alıcı hesabın hangi hesap olduğuna dair dikkatli olmak gerekir. Yanlış ya da eksik tutar girilmesi durumunda geri virman özelliğinden yararlanılabilir ve işlem geri alınabilir.

Virman Neden Yapılır?

Virman nedir ve nasıl yapılır gibi detayları öğrenmenizin hemen ardından virmanın neden yapıldığına ve hangi amacı taşıdığına da değinmek aydınlatıcı olacaktır. Herhangi bir bankada yer alan gelir hesabınıza ilaveten açtığınız vadesiz mevduat hesabı arasında virman yapmak isteyebilirsiniz. Ek olarak açılan vadesiz mevduat hesabı tasarruf veya yatırım amacı taşıyabilir. Dolayısıyla, gelir – gider ve birikim takibi yapabilmek için virman işlemleri önemli bir para yönetim aracı olarak kullanılabilir. Aynı bankada açılan iki farklı vadesiz hesabın varlığı hem harcama kontrolü yaparken hem de bir alışveriş esnasında yeterli bakiyenin tek bir hesap üzerinden sağlanması gerekirken hesap sahibinin hayatını kolaylaştırır. Hesabınızın bulunduğu bankanın kredi kartını kullanıyor ve ekstre ödemelerinizi doğrudan gerçekleştirmek istiyorsanız virmanı tercih edebilirsiniz. Hesabınızdaki tutarı bu işlem sayesinde kredi kartınıza aktararak ödemelerinizi gerçekleştirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sayede ekstra detaylarla uğraşmadan hem hızlı hem de sorunsuz bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

Virman, kredi kartına ait borç ödeme işlemlerinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Otomatik ödeme talimatı verdiğinizde ise söz konusu işlemi manuel olarak yapmanıza gerek kalmaz. Bu sayede kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari tutarı, son ödeme tarihinde hesabınızdan otomatik olarak çekilir.

Virman İşlemi Yapılırken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Virman işlemi yapılırken bilinmesi gerekenler aslında virman işleminin kendisi kadar basit. Banka şubesinden yapılacak işlemlerde virman talimatının verileceği günün resmî tatillere ve hafta sonuna bırakılmadığına emin olunması gerekir. Bankalar mesai saatleri içerisinde çalıştıkları için banka şubesi üzerinden yapılan virman işlemleri de bu saatlere uygunluk göstermelidir. Mesai saatlerinde veya hafta içinde yapılamayan virman işlemleri ATM’ler, internet ya da mobil bankacılık üzerinden yapılabilir.

Virman işlemini aynı banka üzerinden kendi hesaplarınız arasında gerçekleştirildiği için hiçbir şekilde bir komisyon ücretine tabi değildir. Virman işlemini yapacağınız hesapları, hesaplara ait hesap numaralarını ve göndermek istediğiniz tutarı doğru bir şekilde girdiğiniz takdirde işlem başarılı bir şekilde gerçekleşir. Hesap numaralarınızı doğru bir şekilde girdiğinizden emin olmak için işlem geçmişine bakabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise, hesaplarınız arası virman işlemi esnasında bir komisyon ücreti alınmadığı için bakiyenizi kontrol etmektir. Eğer hesaplarınız arasında bir tutarsızlık mevcutsa ve virman talimatınız alıcı vadesiz mevduat hesabına geçmemişse bankanız ile iletişim kurmanızda fayda vardır. Hesaplarınız arasında virman işlemi gerçekleşmiş ve tutar veya hesap konusunda bir hata yaptığınızı fark etmişseniz de geri virman özelliğinden faydalanabilirsiniz. Geri virman işlemindeki adımları takip ederek talimatınızı geri alabilir ve dilerseniz süreci yeniden başlatabilirsiniz.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Kredi Notu Kaç Olmalıdır? Kredi Notu Öğrenme

başvuru

Gelir Vergisi Dilimleri 2024 & Gelir Vergisi Hesaplama

başvuru

3D Secure Nedir? 3D Secure Ne İşe Yarar?